Chińczycy pionierami w udomowieniu świń
7 lutego 2019, 05:22Dowody archeologiczne wskazują, że terytorium współczesnych Chin było wśród miejsc, gdzie człowiek najwcześniej udomowił świnie. Stało się to przed około 9000 lat.
Gorączka zmienia limfocyty, by łatwiej im było dotrzeć do miejsca zakażenia
16 stycznia 2019, 12:32Gorączka zmienia białka powierzchniowe komórek odpornościowych (limfocytów), by łatwiej im się migrowało do miejsca zakażenia.
Żel zapobiega odrastaniu guzów nowotworowych
11 grudnia 2018, 15:31Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) opracowali żel w spreju, który wzbogacili lekami pobudzającymi układ odpornościowy. Podczas testów na zwierzętach okazało się, że w 50% przypadków nałożenie żelu po wycięciu guza nowotworowego zapobiegło jego odrastaniu i przerzutom.
Toxeus magnus: mleczna krowa wśród pająków
5 grudnia 2018, 10:28Samice skakunów Toxeus magnus karmią młode mlekiem, które zawiera 4-krotnie więcej białka od mleka krowiego.
Pangoliny chińskie potrzebują lepszej ochrony
22 sierpnia 2018, 14:46Badania pokazały, że habitat dostępny dla pangolinów chińskich (Manis pentadactyla) zmniejszył się w ostatnim 50-leciu o połowę.
Wiele wskazuje na to, że jaskra to choroba autoimmunologiczna
10 sierpnia 2018, 11:04Najnowsze badanie zespołu z MIT i Massachusetts Eye and Ear pokazało, że jaskra może być chorobą autoimmunologiczną.
Roślinne miRNA wpływają na przynależność kastową pszczół
1 września 2017, 05:24Larwy pszczół stają się robotnicami, bo zjadana przez nie pierzga zawiera dużo roślinnego miRNA, które opóźnia ich rozwój i utrzymuje jajniki w nieaktywnym stanie.
Morze Kaspijskie odparowuje wskutek zmian klimatu
31 sierpnia 2017, 13:47Największy śródlądowy zbiornik wodny, Morze Kaspijskie, powoli odparowuje, a jego zmniejszający się poziom jest związany z ociepleniem klimatu. W latach 1996-2015 poziom wody w Morzu Kaspijskim zmniejszał się średnio o 7 centymetrów rocznie i jest niższy o 1,5 metra
Od odpadów browarnianych do ciekłej pożywki dla drożdży
30 sierpnia 2017, 05:23Naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego Nanyang opracowali metodę przekształcania wytłoków browarnianych w ciekłą pożywkę dla drożdży piwnych.